lauantai 19. syyskuuta 2009

Pitkästä aikaa...

Jos joku luuli että olen unohtanut päiväkirjani, on hän erehtynyt. Aikaa ei vain ole ollut silloin kun tämän olen muistanut.

Mistähän aloittais. No kuvia pitäis päivittää kuvagalleriaan. Niitä on melkoinen pino sinne menossa.

Viikon verran olin esiintymässä Tampereella Alihankinta 2009 messuilla. Siellä oli Vaasanseudun osaston vetonaulana tuo Onkilahden konepajan tekemä höyrykone. Liikkumattomana se kokoajan oli, mutta silti kiinnostuneita riitti. Kolme päivää olin vieressä esittelemässä ja käyntikortteja jaoin kaikista innokkaimmille henkilöille. Paljon hienoja juttuja kuulin ja kalustoni lisääntyi mukavasti sillä reissulla. En muista mistä koneista oon aikaisemmin maininnut mutta seuraavia koneita ja laitteita hommasin: Mylly-Matti kotitarve jauhomylly, pystyssä olevalla kiviparilla. Olkilietso silppurilla varustettuna, Konepajayhtymä Metsä-Ketelän Ilmajoella valmistama. Strömberg Oy:n 7,5 kW sähkömoottori jossa lattaremmipyörä. Myllyssä ja lietsossa tietenkin remmipyörät. Toinen olkilietso odottaa Jokioisilla, se oli Teijon tehtaiden tekemä, Kullervo n:o 2b. Lattaremmejäkin on nyt jo muutama kokoelmissa.

Tampereella oli eräs erittäin mukava herrasmies, joka messujen jälkeen lahjoitti minun kokoelmaan höyryveturin injektorin, -Buffalo-tyyppisen, sekä öljykannun ja vaseliinirasian.

Sähkömoottorin eristysvastusmittaukset ym. tehtiin Vaasassa, Technobothnian laboratoriossa. Testit kertoi moottorin olevan hyvässä kunnossa.
Tänään oli kunnon vapaapäivä ja aloitin jauhomyllyn ja sähkömoottorin kunnostuksen. Puhdistin paineilmalla vanhat liat ja pölyt molemmista. Paljon sitä olikin ja ties kuinka vanhaa viljaa jauhomyllyssä. Seuraavaksi metalliharjalla ruosteenpoisto ja maalaus.
Sähkömoottorille ja olkilietso-silppurille tulee puujalakset talvenmittaan. Samoin sellaiset tulee höyrypumpuille.

Höyrypumppujen projektit on edenny sen verran että jokin aika sitten kunnostin isoa pumppua varten vanhan vanteellisen tynnyrin. Sen tein kahdesta tynnyristä kun toisessa oli ehjät vanteet ja toisessa ehjä säiliö.

Kyllä tämä harrastus etenee. Pidän teitä ajantasalla. Kansaa näyttää käyvän kun katselee vasemmalla olevaa laskuria.

Ei kommentteja: